W 2001 roku cukiernicy zrzeszeni w Stowarzyszeniu Cukierników RP w podziękowaniu dla najwybitniejszego skoczka w historii Polski – wykonali czekoladową figurę wiślańskiego mistrza skoków narciarskich.
Figura Adama Małysza powstała z bloku białej czekolady o wadze 330 kilogramów! Ma wysokość 2,5 metra i waży 180 kilogramów. Rzeźbieniem w czekoladzie zajmowało się ośmiu cukierników, a zajęło im to 264 godziny. Początkowo figura nie była w żaden sposób chroniona i wielu rozentuzjazmowanych kibiców próbowało sprawdzić jak smakuje ich idol. Jeden z nich nawet odgryzł Adamowi ucho! W 2007 roku czekoladowa postać przeszła gruntowną rekonstrukcję, której podjęła się firma Wedel. Małysz otrzymał nowe narty, wyrzeźbiono także dodatkową, czwartą Kryształową Kulę. Obecnie figura znajduje się w specjalnej szklanej gablocie i stanowi jedną z największych atrakcji związanych z Orłem z Wisły.
Adres:
Dom Zdrojowy – rzeźba Adama Małysza
Pl. B. Hoffa 3, Wisła